Trenger du å repetere trafikkskilt i Norge eller ønsker å få en god forståelse for det? Da har du kommet til riktig sted. Dette er en artikkel om trafikkskilt som gir en enkelt forståelse for skiltene vi har, hvordan de er plassert i myndighetspyramiden og hvordan du kan øve på det hvis du skal ta teoriprøven. Det er veldig viktig for de som ferdes i trafikken å ha en god forståelse for trafikkskilt i Norge. Flere har misforstått parkeringsskilt og fått bilen sin tauet bort, og i verste fall kan lite kunnskap om trafikkskilt resultere i trafikkulykker og død. Dette er noe vi vil unngå på alle måter. 

Hva slags trafikkskilt er det i Norge?

Det finnes flere ulike typer trafikkskilt i Norge for å gi sjåførene den informasjonen de trenger for å navigere trygt på veiene. Den vanligste skilttypen er reguleringsskiltet, som brukes til å kontrollere trafikkflyten og sørge for at sjåførene følger trafikkreglene. Andre typer skilt inkluderer advarselsskilt, som brukes til å advare sjåfører om potensielle farer fremover, og informasjonsskilt, som gir sjåfører nyttig informasjon om området rundt. Her er de ulike kategoriene for trafikkskilt:

Hva slags farger er det på trafikkskilt i Norge?

Farger på trafikkskilt i Norge Fargene på trafikkskilt i Norge er regulert av Statens vegvesen. De vanligste fargene er hvit, gul og rød. Hvitt brukes til generelle informasjonsskilt, gult for varselskilt og rødt for stoppskilt. Det er også noen spesifikke farger som brukes til visse typer skilt. For eksempel brukes blått for skilt som gir informasjon om motorveier og grønt brukes for skilt som gir informasjon om turistattraksjoner.

Hva er myndighetspyramiden?

I Norge er det registrert over 2.8 millioner personbiler og det er enda flere som ferdes i trafikken enn bare personbilene. Det betyr at det må til med et system som kan korrigere trafikken fra normale til midlertidige forhold. Dette systemet kaller vi myndighetspyramiden. På denne måten har man bygget opp et hierarki som skal gjøre det praktisk og oversiktlig i trafikken. Øverst i denne pyramiden er politiet som bestemmer og nederst finner vi trafikkreglene. Slik er hierarkiene i myndighetspyramiden, og sånn er den bygget opp:

Hva er underskilt?

Underskilt er også veldig relevant når det kommer til trafikkskilt i Norge. Det er fordi dette er skilt som er plassert under hovedskiltene, og de skal en gi en dypere klargjøring, utviding, utfylling eller begrensning av hovedskiltets betydning eller gyldighetsområde. De fleste type underskilter vi har inneholder svart tekst eller svarte symboler med en hvit bunn. Ofte hvis det er vegarbeid eller lignende, så er hovedskiltene ofte gule i bunnen. Hvis det er tilfellet så skal også underskiltene ha en gul bunn. Mer om dette kan du lese i forskriften hos lovdata. Dette er de ulike underskiltene:

Spesielle underskilt har flere underkategorier. Dette er:

Hvordan kan man øve på trafikkskilt?

Hvert år tar tusenvis av unge og voksne teoriprøven. Trafikkskilt er et av temaene som du er nødt til å ha kontroll på, siden du må være nødt til å vite hva slags trafikkskilt som er og tyde de i trafikkbildet. Det kan være kombinasjon mellom trafikkskilt, underskilt og begge deler. Heldigvis for deg, har vi noen gode tips og triks for øvingen. 

  1. Først og fremst kan du bruke den moderne teoriappen fra Testen.no for å øve på skilt i trafikken. De gir deg muligheten til en komplett øvelseplattform, men om du ønsker har du muligheten til å bare øve på trafikkskilt. 
  2. En annen ting du kan gjøre, er å bruke tiden når du sitter i en bil til å registrere ulike trafikkskilt. Dette kan hjelpe deg med å se hvordan skiltene ser ut og hvordan de fungerer i praksis. 
  3. I tillegg til dette kan du bruke internett eller bøker for å øve på de ulike trafikkskiltene og lese om betydningen av dem. 
  4. Om du har noen som skal ta teoriprøve i samme periode som deg, så kan det være veldig hjelpsomt for mange å øve sammen. Da kan man pugge og stille hverandre spørsmål.

Her kan du også lese om hvordan du kan sjekke din egen kredittscore.